Бургас

bs1История на Бургас

Бургас е наследник на малкия римски град Деултум (по-късно наричан Дебелт), основан от император Веспасиан като военна колония за ветерани. Освен Деултум днешният град обхваща територията на три други антични селища, а именно: Кастиацион, Скафида и Росокастрон.

 

Mакар че Бургас e имал само около 3,000 жители по време на Освобождението, скоро той се превръща в център на южното Черноморие и град с добре развита промишленост и търговия.  

 

 

bs2

Бургас днес 

Бургас е центърът на туристическата индустрия в южното българско Черноморие. Освен това той е и началната точка за посещение на летните черноморски курорти и ваканционни селища около града – Слънчев бряг, Елените, Дюни, градовете-музеи Несебър и Созопол, резервата Ропотамо, природен парк Странджа. Бургас и неговият регион предлагат богата гама от възможности. Нужен ви е само половин час, за да стигнете до Слънчев бряг – най-известният и най-голям летен курорт в България, и стария град на Несебър – един град-музей. На юг ще откриете много летни курорти и ваканционни селища – Черноморец, Приморско, Китен, Лозенец, Царево, Ахтопол, града-музей Созопол, ваканционно селище Дюни, международен младежки център – Приморско, резерват Ропотамо и много други.

 

 

bs3Транспортната система е много добре развита. Бургаското пристанище е най-голямото в България. Гражданското и товарно летище е разположено на около 15 км., североизточно от града и се характеризира с най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров. То е единственото летище в региона, което може да приема ултразвукови самолети. През лятото то е основното летище за чартърни полети на международни посетители. Автомобилната и железопътна система са също много добре развити. Югоизточният регион на България има много добри транспортни връзки със столицата София и съседна Турция. Разстоянието между Бургас и София е 400 км. по магистралата. Всички населени места в региона имат течаща вода, електричество, телефони и добри транспортни връзки помежду си.

 

 

 

 

Spirit of Burgas

Eжегодният фестивал се провежда от 2008г. на централния плаж на Бургас. Това е най-мащабното музикално събитие в България, привличащо стотици чужденци и предлагащо разнообразие от сцени и разнородни изпълнители, обхващащи всички музикални жанрове. Още в първото си издание фестивалът се нареди сред 15-те най-добри фестивали в Европа за 2008г. сред над 50 номинирани. През 2009 г. събитието бе  номинирано в категорията „Best Overseas Festival“ и бе посочено от „Таймс” като една от 20-те най-добри фестивални дестинации, а през януари 2010г. Спирит ъф Бургас намери мястото си и в списъка на номинираните за „Best Medium Sized Festival” на първите награди European Festival Awards.

bs4