Созопол

Созопол е един от най-древните градове по българските земи. Създаден е като град преди повече от 2600 г. и е разположен върху живописен полуостров. Археологическите находки свидетелстват за присъствието на траките като негови първи обитатели. Созопол е особено известен в древността с храма на Аполон Лечител, чиято бронзова статуя, висока 13 м, е произведение на атинския скулптор Каламис.

sz01

Созопол е един от най-древните градове по българските земи 

Освен че сам по себе си Созопол е едно забележително място, само от една кратка разходка из него, ще се убедите, че ви чака забележителност почти зад всеки негов ъгъл. Забележителна е и атмосферата в Созопол, защото в него ухае на старинност и култура, каквато бихте открили на малко места.

В Созопол ще откриете сгради от различни епохи, всяка от които има своя собствена история. Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните забележителности в курортното градче.

Интересни за разглеждане са старинните църкви от възрожденски времена „Св. Зосим“ и „Св. Богородица“. В Созопол се намират още и къщите на някои интересни личности, живяли и творили тук, които днес са превърнати в атракции. Така например домът на Димитър Ласкаридис днес е прочутата художествена галерия в Созопол, а известната като ресторант „Стената” къща на Лина Псарианова също е преустроена днес. Старите сокаци са част от възрожденски комплекс с прекрасни каменни огради и калдъръмени улички.

Околностите на Созопол са не по-малко старинни и интересни от самия град. Бреговете около Созопол са живописни и особено високи, с множество скали и малки плажове, закътани между тях. Над града се намира връх Бакърлъка, а близо до Созопол се простира и прочутият Змийски остров. На 20 км. южно можете да се полюбувате на устието на река Ропотамо.

 

Препоръчваме Ви: 

Археологически музей   

sz02 sz03

Районът около Созопол е любимо място за доста археолози,  защото се радва на живот пръв от всички останали райони по нашето Черноморие.

 

Остров Свети Иван

sz04

Островът Свети Иван е още едно уникално за посещение място, което предлага много – прекрасна природа, различни видове защитени птици, архитектурни и исторически паметници на културата.

Именно тук живеят повече от 70 вида птици, като на този остров можете да видите най-голямата колония на сребриста чайка в България.

Островът се намира само на 910 м. от стария град на Созопол, а самата разходка с лодка до него е доста приятна. Ето защо, ако решите да го посетите, ще останете доволни и от пътя дотам и от разходката из него.

 

 

Храм „Св. Богородица Калеоса”  

sz05

Храмът „Св. Богородица Калеоса“ датира още от времето на приемането на християнската религия като равна на всички езически култове, т.е. някъде около далечната 330 г. от н.е. По-късно около тази църква се построява манастир, който през 1363 г. вече е известен с прозвището „царски“. Вече има построена и втора църква – „Св. Йоан Продром“. Манастирът „Св. Иван Предтеча и Кръстител“ е едно от книжовните средища по време на османското робство. Въпреки че на два пъти е ограбван и опожаряван, днес той е една изключително ценна културна справка за историческото ни минало.

 

 

 

Медни рид (вр. Бакърлъка)

sz06Меден рид (връх Бакърлъка – от турски: “бакър” – меден) представлява отдалечен планински хълм който обгражда като арка по-ниските хълмове и равнини около гр.Созопол.  Връх “Бакърлъка” ( по-скоро източния му склон) е изключително подходящ за скално и пещерно катерене.

В най-високата част на върха се намира крепостта “Бакърлъка”. Тя е построена от големи стари, ронливи камъни, подредени един над друг без използването на каквато и да е спойка. Крепостта обхваща приблизително площ от 4 декара около върха. Тя осигурява невероятна гледка към Бургаския залив, Созополския залив и островите, полуостровите и полетата в близост до Созопол.